Tuina massage

Tuina massage

Tuina betekent letterlijk: 'druk en wrijf' en je spreekt het uit als Twie na. Deze massage is naast acupunctuur en kruiden één van de therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (T.C.M.) en wordt al duizenden jaren als volwaardige therapie toegepast. Heden ten dage heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen Tuina afdeling en de Tuina studie en praktijk nemen in het universitair medisch onderwijs een belangrijke plaats in.Net als bij acupunctuur is ook de behandeling gebaseerd op een diagnose van de patiënt volgens de regels van de T.C.M. In de Chinese geneeskunde spreekt men over meridianen die het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen , met elkaar verbindt. Door de meridianen stroomt

Qi en bloed en zo wordt het lichaam voorzien van voedingsstoffen en informatie. Blokkades en onregelmatigheden in de meridianen kunnen ziekteprocessen veroorzaken.

Door verschillende massage- en manipulatietechnieken wordt getracht blokkades op te heffen en de circulatie van qi en bloed te bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht en gewrichten beweeglijker gemaakt.