Massage therapieën

Massage therapieën

 

Hieronder vindt u een korte beschrijving van enkele massagevormen die in onze praktijken gebruikt worden.

 

 

Tuina massage

Tuina betekent letterlijk: 'druk en wrijf' en je spreekt het uit als Twie na. Deze massage is naast acupunctuur en kruiden één van de therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (T.C.M.) en wordt al duizenden jaren als volwaardige therapie toegepast. Heden ten dage heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen Tuina afdeling en de Tuina studie en praktijk nemen in het universitair medisch onderwijs een belangrijke plaats in.Net als bij acupunctuur is ook de behandeling gebaseerd op een diagnose van de patiënt volgens de regels van de T.C.M. In de Chinese geneeskunde spreekt men over meridianen die het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen , met elkaar verbindt. Door de meridianen stroomt

Qi en bloed en zo wordt het lichaam voorzien van voedingsstoffen en informatie. Blokkades en onregelmatigheden in de meridianen kunnen ziekteprocessen veroorzaken.

Door verschillende massage- en manipulatietechnieken wordt getracht blokkades op te heffen en de circulatie van qi en bloed te bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht en gewrichten beweeglijker gemaakt.

 

Sportmassage

De definitie van sportmassage is het toepassen van een complex van handgrepen op een (ontbloot) en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sporter. Het doel is om de lichamelijke conditie van de sporter te verbeteren, eventuele blessures sneller te laten herstellen en/of eventuele gevolgen van een sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen.

Door middel van diverse massagetechnieken op het lichaam worden er prikkels gegeven aan het lichaam. Deze prikkels brengen in het lichaam reacties teweeg en moet leiden tot herstel van het evenwicht in het lichaam. Het lichaam functioneert als eenheid waarop krachten, zowel lichamelijk als geestelijk, inwerken. Als het evenwicht verstoord wordt door belasting ontstaan er verschillende reacties. Deze reacties zijn onder andere vermoeidheid, spierpijn, slechte doorbloeding, verhoogde spanning, stijfheid, kramp en vochtvorming. De sportmasseur kan zorgen dat deze reacties verminderen of in zijn geheel weggaan. Ook kan de sportmasseur ervoor zorgen dat het ontstaan van deze reacties wordt verminderd. Sportmassage heeft ook een ontspannende werking op het lichaam, daarom is het ook voor niet-sporters een aanrader. Ook niet sporters kunnen dezelfde reacties hebben als sporters.

Dit komt bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding, stress of andere redenen. Een effect bij vrijwel iedere vorm van massage, dus ook bij sportmassage, is psychische en lichamelijke ontspanning.

 

Panopraktiek

De panopraktiek is een onderdeel van de Mazdaznan-gezondheidskunde .Panopraktiek is de massage van de ruggegraat

en wordt uitgevoerd op het ritme van de adem van zowel cliënt als behandelaar. Doel is het corrigeren, door laten stromen van de adem. Ook worden er warme kompressen op de ruggengraat gelegd. Naast de ruggegraat worden ook de gewrichten behandeld.

Alles tot doel dat de adem weer vrij kan stromen,de bloedsomloop en de zenuwwerking,productie van de endocriene klieren. Ook wordt er dan een goede ontspanning bereikt.

 

Dorn therapie en Breuss massage

De Dorn-methode is een vorm van subtiele manuele therapie, waarbij wervels en bindweefsel voorzichtig gemanipuleerd worden. Kenmerkend voor deze vorm van manipuleren is, dat tijdens de manipulatie de patiënt met de benen of armen zwaait. Zo kunnen met geringe druk grote effecten bereikt worden. De Dorn methode is in Duitsland ontwikkeld door Dieter Dorn. Het is een alternatief voor het zogeheten 'kraken'.

 

De Breuss Massage is een hele rustige therapeutische rugmassage, die psychische en lichamelijke blokkades goed kan oplossen. De massage wordt met de handen uitgevoerd om de rug meer te strekken. Slechts een stuk zijdepapier wordt benut om de speciale olie diep in te laten werken op de tussenwervelschijven om het proces te stimuleren.

Bij hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss Massage een ideale voorbereiding op de Dorn Therapie. De Breuss Massage kan ook direct na de Dorn Therapie gegeven worden om de wervelkolom op eenrustige manier nog meer te strekken.

 

Spatadertherapie

Spatadertherapie is een behandeling die zich richt op de klachten die veroorzaakt worden door spataderen. De therapie bestaat uit een massage van beide benen en aanreiken van leefregels en oefeningen. Door de massage wordt een deel van het bloed uit de aderen gemasseerd, zodat de aderen zich weer kunnen vullen met vers bloed. Hierdoor blijven de aderen en de omringende weefsels in een betere conditie, wat uitbreiding van spataderen vermindert. Het behandelen van spataderen met deze therapie is een voorzorgmaatregel die ergere aandoeningen op de lange termijn kunnen voorkomen. Door de massagebehandeling wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. De therapie is in de eerste plaats ontwikkeld voor zwangere vrouwen, maar is in principe voor iedereen die last heeft van spataderklachten en/of een slechte doorbloeding in de benen.

 

Manuele Lymfedrainage

Dit is een zeer zachte massage techniek. Door zachte huidverschuivingen op de blote huid, kan de lymfe meer gaan stromen. Lymfe is een stroperige vloeistof, die langzaam door de lymfevaten stroomt. Lymfe zorgt ervoor dat het immuunsysteem op peil blijft, het haalt afvalstoffen uit de bloedbaan en voert vocht af. Door de lymfebanen te stimuleren, kan deze vloeistof weer schoner worden, waardoor we ons o.a. minder moe kunnen voelen.