behandelwijzen

Behandelwijzen

Er zijn twee praktijken gevestigd op de Schutteshof; praktijk Schutteshof, de praktijk voor massage en natuurgeneeskunde van Gerda Schutte-Mensink en de praktijk voor massage- en craniosacraal therapie van Barbara Schutte, praktijk Bermonde.

De werkwijze van beiden kent veel overeenkomsten maar er zijn toch ook duidelijke accentverschillen,zowel vanuit de persoon als vanuit de achtergrond qua opleiding. In de praktijk geldt voor beiden dat de basis van de behandeling (meestal) massage is. De benadering is gericht op de totale mens en het ondersteunen van het zelfgenezend proces van het lichaam. Indien gewenst is het mogelijk naar onderliggende problematiek te kijken. Er wordt aandacht besteed aan voeding, ademhaling, houding, emoties en andere factoren die het evenwicht kunnen verstoren.

Gerda werkt meer vanuit de Mazdaznan panopraktiek en gezondheidskunde aangevuld met o.a. manuele lymphedrainage, sportmassage en craniosacraal therapie.

Barbara werkt meer met de craniosaraal therapie en de Tui-na (Chinese-) massage , aangevuld met o.a. Mazdaznan gezondheidskunde en viscerale manipulaties.

Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is onstaan vanuit de osteopathie en ontwikkeld door Dr. John Upledger.Het is een zeer zachte behandelmethode en d.m.v. zeer subtiele manuele technieken wordt er invloed uitgeoefend op het craniosacrale- en het bindweefselsysteem.Craniosacraal therapie heeft een diep ontspannende en regulerende werking op het (autonome) zenuwstelsel, en daarmee op het functioneren van alle orgaan-en lichaamsfuncties waardoor het zelf herstellend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt.

Het craniosacrale systeem

Het cranium (schedel) en het sacrum (heiligbeen) omvatten samen met de wervelkolom, het centrale zenuwstelsel. Dit centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggemerg en is omgeven door de hersen- en ruggemergvliezen (bindweefsels of fascies). Hierbinnen bevindt zich , rondom het centrale zenuwstelsel de hersenvloeistof (liquor) .Craniosacraal therapie gaat er van uit dat het hersenvocht ritmisch beweegt. Deze beweging is onafhankelijk van de hartslag of de ademhaling. Deze fluctuatie is over het hele lichaam waar te nemen. Dit komt omdat het craniosacrale systeem in verbinding staat met het gehele bindweefselsysteem in het lichaam.

Het bindweefselsysteem

Alle lichaamsstructuren zijn d.m.v. bindweefsel met elkaar verbonden. Alle organen, gewrichten, zelfs de kleinste spieren en zenuwen worden er door omgeven. Bindweefsel heeft de eigenschap spanning van zowel fysieke als emotionele aard vast te kunnen houden, maar ook het vermogen deze spanning weer los te kunnen laten. Een gezond functionerend lichaam reguleert dit zelf.

Het kan zijn, bv. door spanningen, overbelasting, na trauma’s of ontstekingen dat het lichaam de spanning niet goed los kan laten en de spanning in het bindweefsel zich omzet in een verkleving van

verschillende bindweefsellagen waardoor er klachten kunnen onstaan van verschillende aard. Omdat het fasciale systeem met alle structuren in het lichaam in verbinding staat, worden veel functies in het lichaam erdoor beïnvloed, zoals de hartslag, de spijsvertering, de ademhaling, de spiertonus en de coördinatie van bewegingen. Maar ook kan het zijn dat een klacht in de schouder de oorzaak in de buik heeft.

Somato Emotional Release (S.E.R.)

Een aanvulling op de craniosacraal therapie is de ‘somato emotional release’.Hierbij gaan we er van uit dat lichaamsweefsels ook emoties op kunnen slaan, als ze op het moment van een ongeluk of psychisch trauma niet verwerkt kunnen worden. Het lichaam kan zich in principe aanpassen

aan deze gebieden met verhoogde spanning en verminderde beweeglijkheid maar het kost toch extra energie om normaal te kunnen functioneren en deze aanpassingspatronen kunnen hun effectiviteit verliezen.

Behandeling

In een behandeling onderzoekt en behandelt de therapeut het gehele lichaam, om deze verklevingen en gebieden met spanning te kunnen lokaliseren en om ontspanning te kunnen bewerkstelligen in het

bindweefsel- en craniosacrale systeem. De behandeling gebeurd met zeer zachte technieken, met heel weinig druk, over de kleren heen. Door de zachte behandeling van gespannen gebieden en door het invoelend vermogen van de cliënt zullen er tijdens de behandeling of erna veranderingen in het lichaam plaatsvinden. het kan zijn dat er warmte, koude, spanning of ontspanning wordt ervaren. Of er kunnen herinneringen bovenkomen die gepaard gaan met emotionele gevoelens.

Bij S.E.R. helpt de craniosacraal therapeut de cliënt bij het opnieuw beleven en verwerken van onplezierige emoties. Als het trauma opnieuw is beleeft zullen ook de bijbehorende lichamelijke klachten verdwijnen. Tijdens de behandeling zal de gelegenheid geboden worden te praten over datgene wat wordt waargenomen of gevoelt. Men wordt begeleid in het zoeken naar de betekenis van de spanningen in het lichaam, waardoor wellicht een andere kijk op de klacht en de eigen persoon ontstaat. Bij de cliënt ligt de keuze hoever hij/zij hierin wil gaan.

Voor een behandeling hoeft u niets mee te nemen, maar makkelijk zittende kleding is wel prettig.

 

 

FUTURE ME

 

Mauris vel felis sit amet nisl accumsan congue a at mi. Donec vel ipsum quis mi

THAT IS THE QUESTION...

Nullam blandit velit lectus, a tincidunt nisl sagittis a. Vestibulum nec molestie dui. Aenean erat turpis, ornare id arcu nec, dictum consequat augue. Suspendisse elit sem, volutpat quis massa vel, aliquet ultrices lacus. In varius mi et purus congue, sit amet tincidunt lacus venenatis. In ac sagittis sapien. Vivamus rhoncus feugiat ex vitae lobortis.